www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
David Companyon alerta del perill que suposa el TTIP per a la pagesia a la 11ena Assemblea d’Unió de Pagesos
“A EUiA volem una República Catalana amb lleis que impedeixin que el màxims beneficiaris de les ajudes de la PAC segueixin sent les grans empreses o els terratinents”, declara el diputat d’ICV-EUiA
Dilluns, 27 de octubre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El tractat de lliure comerç que negocien la UE i els EEUU, el TTIP, amenaça a molts nivells els drets socials i laborals del vell continent, i un dels àmbits que més perillen és el de la pagesia. Així ho va advertir el diputat d’ICV-EUiA David Companyon, que aquest cap de setmana va intervenir a l’11ena assemblea d’Unió de Pagesos, sindicat agrari que ha fet 40 anys. Companyon va denunciar “tot el silenci mediàtic al voltant del TTPI que implicarà la mercantilització per llei de tot allò que és un bé comú”. Enfront d’això, “a EUiA volem una República Catalana amb lleis que impedeixin que el màxims beneficiaris de les ajudes de la PAC segueixin sent les grans empreses o els terratinents”, va afegir.

“EUiA és molt crítica amb les polítiques agràries que s’estan fent, per nosaltres la lluita per la terra està estretament vinculada a la unes rendes agràries suficients i dignes, a unes condicions de vida i de treball i a una agricultura basada en el respecte a la terra i la sobirania alimentària”, va dir Companyon.

En aquest sentit, el diputat roig i verd va carregar contra les “polítiques agrícoles neolliberals” i contra “lleis que són un veritable segrest de llavors per part de les multinacionals com Monsanto, que dominen el 75% del mercat”. Pel que fa a Catalunya, Companyon va lamentar que “es posi el territori al servei de l’especulació, com ha passat amb el Parc Agrari del Llobregat, on es volia construir EuroVegas, o el que va passar amb Port Aventura, pagant indemnitzacions ridícules que triguen anys i anys en cobrar-se i on ara el benefici se’ls traurà La Caixa amb un nou “pelotazo” anomenat BarcelonaWorld”.

Enfront d’aquestes polítiques que afecten la sostenibilitat del sector primari com a font d’ocupació, Companyon va reivindicar “que és un dret dels pobles determinar les seves polítiques agrícoles i alimentàries: tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior”.

“A EUiA volem un nou Estat, una República Catalana, amb lleis que impedeixin que el màxims beneficiaris de les ajudes de la PAC segueixin sent les grans empreses o els terratinents com la Duquesa d’Alba o Cañete, ara nou comissari Europeu a proposta de la Comissió de Junker a la qual el Grup de l’Esquerra Unitària al Parlament Europeu hem votat en contra”, va afegir.

“Volem un nou Estat sí, però també un nou tipus d’Estat on la terra i el món rural no estigui al servei del màxim benefici dins d’una cadena on les grans distribuïdores i els mercats de futurs, on les lleis no estiguin fetes a mida dels més poderosos sinó de la immensa majoria de pagesos i ramaders”, va concloure Companyon.

Unió de Pagesos debat sobre la política agrària en un nou estat en el seu 40è aniversari

El diputat d’ICV-EUiA va intervenir en una assemblea que va tenir lloc aquest dissabte i aquest diumenge a Martorell i Barcelona.  L’Assemblea, que portava per lema ‘40 anys de lluita per la terra’, coincidia amb l’any del 40è aniversari de la fundació d’Unió de Pagesos. Un centenar de delegats i delegades de totes les comarques de Catalunya van participar en una assemblea que va debatre una ponència sobre ‘El sector, la política i l’Administració agrària en un nou estat’, sobre el paper del sector agrari en la construcció d’un nou estat, així com el posicionament d’aquest respecte a les condicions de vida i treball de la pagesia.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El diputat d'ICV-EUiA David Companyon intervé a l'assemblea d'Unió de Pagesos, aquest cap de setmana.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA