www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Els veïns de la Barceloneta es mobilitzen contra el model turístic de l’Ajuntament de Trias
EUiA de Ciutat Vella denuncia que “sobrepassar un cert límit de nombre de turistes agredeix la ciutadania i el teixit social dels barris”
Diumenge, 24 de agost de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El malestar veïnal que s’estava gestant a la Barceloneta per la incompatibilitat de les activitats turístiques i la vida quotidiana de la gent del barri sembla que ha esclatat perquè uns turistes italians van entrar nus a un súper del Passeig de Borbó. Els veïns i veïnes han sortit al carrer per a protestar contra la política de l’Ajuntament de Xavier Trias i la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs.

El 22 d’agost passat Homs es va trobar amb el veïnat al centre cívic de la Barceloneta. Els veïns i veïnes van demanar clarament i sense matisos que volen l’abolició dels apartaments turístics, fins i tot els pocs que estan legalitzats, i la retirada de la reforma del Pla d’Usos que permet la instal·lació de nous bars, restaurants i hotels en un districte ja saturat pel turisme.

La demanda clara i contundent dels veïns no va deixar molt espai de maniobra a la regidora de CiU, que l’únic que va proposar va ser una aplicació molt estricta de les ordenances cíviques de l’Ajuntament de Barcelona. El fet que Mercè Homs convoqués una roda de premsa abans de la reunió amb els veïns i que sortís de la mateixa sense cap solució real, ha provocat que el moviment veïnal desautoritzi públicament a la regidora de Ciutat Vella com a representant i reclami una negociació directa amb l’alcalde Trias. La manifestació de 2.500 persones aquest dissabte 23 d’agost ha estat una mostra contundent de la posició del veïnat de la Barceloneta.

Aquest problema causat pel model turístic ja existia amb els governs de Clos i Hereu i es va agreujar després de la presa de poder a l’alcaldia de Barcelona per part de CiU. Degut a la seva visió mercantilista de la ciutat, CiU va abolir la moratòria impulsada per l’anterior regidora de Ciutat Vella, Itziar  González, que havia aturat la creixent privatització de l’espai públic als barris del districte. La sobrexplotació turística està convertint barris sencers en llocs inhòspits per la pujada de preus dels pisos i dels productes de primera necessitat, el mobbing immobiliari, la manca de serveis i la contaminació acústica que provoquen l’expulsió dels veïns del seu barri.

La visió que volen donar CiU i els seus mitjans de comunicació afins, com si la causa del problema fos una mena de turisme, el “de borratxera”, i que la solució passa pel compliment de les ordenances cíviques, és completament desencertada. Barcelona és una ciutat densament habitada i la seva capacitat d’absorbir turistes és limitada. Sobrepassar un cert límit de nombre de turistes agredeix la ciutadania i el teixit social dels barris.

EUiA rebutgem l’ordenança cívica de l’Ajuntament de Barcelona i treballem activament en els moviments veïnals perquè els barris tornin a ser per viure els veïns, els pisos per a habitatge i l’empoderament de la ciutadania. Per això EUiA hem de ser part significativa d’aquest moviment veïnal per crear un front ciutadà que faci fora al govern de CiU de l’alcaldia.

Sol Ruiz de Vargas, coordinadora de l’Assemblea d’EUiA de Ciutat Vella

 

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El veïnat de la Barceloneta s'ha manifestat aquest agost contra la sobrexplotació turística al barri.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA