www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
27S a la Ciutat de la Justícia: Concentració de suport als editors de la revista ‘cafeambllet’
EUiA se solidaritza amb els periodistes que van denunciar presumptes casos de males pràctiques i corrupció en la sanitat pública catalana
Divendres, 21 de setembre de 2012
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El pròxim dijous 27 de setembre se celebrarà el judici contra els editors de la revista cafeambllet.com per haver denunciat en aquest mitjà diverses presumptes males pràctiques i corrupcions en la sanitat pública catalana. EUiA, que ja els va convidar a intervenir en la seva 6a Assemblea Nacional el juny passat i els ha donat ple suport des de que van ser encausats, crida a participar en la concentració solidària amb els periodistes de ‘cafeambllet’, que tindrà lloc a les 9.30 hores del dia 27 de setembre, a les portes de la Ciutat de la Justícia. Dempeus per la Salut Pública ja ha confirmat l’assistència de la seva presidenta i del seu secretari, Àngels Martínez Castells i Toni Barbarà respectivament.

Així mateix, el sector de Salut d’EUiA ha fet un comunicat expressant-los el seu suport i que reproduïm a continuació:

La qualitat i la universalitat del sistema sanitari català actualment es troba amenaçat per les retallades pressupostàries practicades pel govern de CiU i per la proposta de canvi de model: passar d’un sistema nacional de salut universal a un altre basat en el model de Seguretat Social/cotització del PP. Aquestes amenaces són produïdes per una concepció ideològica de les forces conservadores, per a qui la protecció de la salut no és un dret de ciutadania, i per la voluntat de sectors econòmics privats que les acompanyen (tant de les assegurances sanitàries privades com dels centres d’atenció privats), que volen convertir parts de la sanitat pública en àmbits de negoci i lucre. I estan utilitzant la crisi econòmica i fiscal com a pretext per al desmuntatge del sistema públic sanitari. No deixen d’invertir en sanitat pública per estalviar, sinó que estalvien per tal de no haver d’invertir en sanitat pública.

En aquest marc s’hi solapen alguns problemes que afecten amb certa especificitat al model sanitari català:

  • Les necessàries separacions entre l’esfera pública i privada es difuminen, i manca de transparència  (especialment en les relacions de compra -des del sector públic- amb la provisió -sector concertat-).
  • La rotació de professionals amb altes responsabilitats entre el sector públic i el privat.

Aquests fets faciliten l’aparició de pràctiques corruptes (i de corruptors i corromputs), de petits grups que s’aprofiten de la seva posició per al lucre privat i alhora en dificulten la prevenció, detecció, vigilància, aïllament, eradicació i persecució.

Per això celebrem la constitució al Parlament de la Comissió d'Investigació sobre la Gestió en l'Àmbit Sanitari i les Relacions entre el Sector Públic Sanitari i les Empreses. Creiem que els treballs d’aquesta Comissió han de contribuir a clarificar responsabilitats, aportar transparència al sistema i alhora proposar mecanismes que dificultin les males pràctiques, els casos de corrupció i els abusos de posició dominant o privilegiada d’alguns actors privats. Creiem que aquesta comissió és un bon marc per esclarir, entre altres, les responsabilitats polítiques i penals dels assumptes destapats per la publicació ‘cafèambllet’.

Fins ara, la investigació de presumptes irregularitats i corrupcions al voltant del sistema sanitari català s’ha realitzat massa vegades per l’impuls voluntarista de professionals del món del periodisme, usuaris i personal sanitari que les ha viscut en primera persona, amb les limitacions que això suposa. Els mecanismes de prevenció i control intern no han funcionat suficientment bé i investigacions d’òrgans com la Sindicatura de Comptes s’han vist dificultades quan han pretès aprofundir-hi.

En aquests moments en què és una necessitat i una demanda popular aportar transparència sobre el funcionament del sistema sanitari català i els fluxos de recursos dins del mateix, cal felicitar i mostrar suport a totes les persones que han lluitat i lluiten per un sistema sanitari públic, universal  i de qualitat i han dedicat els seus esforços a investigar-ne males praxis que el desvirtuen.

Creiem que la denúncia contra els editors de la revista cafèambllet.com respon a un intent d’intimidar-los amb el judici perquè no segueixin endavant amb les seves investigacions, que han permès posar sobre la taula algunes pràctiques a eradicar del nostre sistema sanitari. I, alhora, a un intent d’ofegar econòmicament a aquesta publicació.

Per tot això volem expressar la nostra solidaritat amb la tasca realitzada per la revista ‘cafeambllet’ i els seus col·laboradors. Entenem que les llibertats d’expressió, investigació i denúncia es veuen compromeses pel judici a que se’ls sotmetrà.

Donem suport a la concentració convocada el proper 27 de setembre, a les 9.30 hores, a les portes de la Ciutat de la Justícia.

EUiA Salut

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Anterior concentració davant la Ciutat de la Justícia en suport a 'cafeambllet', on Àngels Martínez Castells, presidenta de Dempeus per la Salut Pública, va llegir un comunicat.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA