+ info a: 933 170 034 (EUiA)
Presentació | Vídeo | Audio | Exposició | Joc | Participa! |Recull de premsa | Botiga

Breus sobre el Che :
--------------------------------------------
Vídeo del programa "El debate de CNN+" dedicat a la figura del Che Guevara amb la participació de Joan Josep Nuet (Senador d'EUiA).
--------------------------------------------
Gaspar Llamazares al PAÍS :
"Actualidad Che"

--------------------------------------------

El Joc del Che: JUGA-HI!!!
JOC DEL CHE

Ernesto Guevara “el Che” Ernesto Guevara “el Che” va néixer el 14 de maig de 1928 a Rosario, Argentina. Quan era estudiant de Medici­na a la Universitat, va fer un viatge per Amèrica Llatina durant el qual, en veure les desigualtats socials existents, va decidir prendre partit en favor dels més desafavorits i de la justícia.

En un segon viatge, en arribar a Mèxic, va ingressar al Movimiento 26 de julio al costat de Fidel Castro. Junts van arribar a Cuba el 1956 i el Che va organitzar la guerrilla a Sierra Maestra, tenint un paper principal en la lluita per enderrocar la dictadura de Batista i en els primers anys de govern revolucionari a Cuba.

Pel Che calia fer front a l’imperialisme arreu i defensava la internacionalització de la revolució. És per això que va participar en l’impuls de moviments revolucionaris i en la formació de diverses guerrilles a Amèrica Llatina i a l’Àfrica. El 9 d’octubre de 1967 a Bolívia va caure en combat i més tard fou impunement assassinat per l’exèrcit bolivià i per la CIA nord-americana.Acte d'homenatge al Che a Polinyà

Notícies |23 de juny 2008

A prop de 50 persones, la gran majoría joves, es van trobar divendres 20 de juny a la tarda, al Casal de joves de Polinyà.

 L'assemblea local d'Alternativa Joves - Joves d'EUiA, juntament amb el Casal d'amistat Cuba-Polinyà, van organitzar aquest acte d'homenatge al Che, en unes dates molt properes al 90é aniversari del seu naixement. L'acte, en el qual van intervenir Ricard Sánchez, del projecte Pau i Solidaritat i Fina Trillo del Casal d'amistat Cuba-Polinyà, va estar presentat per Tania Barcia, membre d'Alternativa Joves-Joves d'EUiA de Polinyà.

Durant l'acte es van poder veure alguns videos entorn la figura del Che, així com el dircurs del Che davant la ONU. La trobada va acabar en un ambient festiu.

Imatges de l'inauguració de l'exposició a Malgrat

Notícies | 9 d'abril de 2008

L´exposició "El Che i la Cuba d´avui" arriba a L´Hospitalet

Notícies | 07 d'abril 2008

Anirà acompanyada d´una xerrada que es farà l´11 d´abril a les 19.00h
lloc: Centre Cultural La Bòbila (Plaça de la Bòbila, 1. Metro L5 Can Vidalet. Hospitalet de Llobregat)

descripció de l'activitat: Des del dimarts, 8 d´abril ,al Centre Cultural La Bòbila estarà instal·lada l´exposició "El Che i la Cuba d´avui". Aquesta mostra, juntament amb la xerrada prevista pel pròxim divendres 11 d´abril, està organitzada per Esquerra Unida i Alternativa de l´Hospitalet en col·laboració amb l´Ajuntament de l´Hospitalet.

La xerrada, que analitzarà el tema de l´exposició, anirà a càrrec de Felipe López Aranguren, sociòleg i politòleg. Hi haurà també un membre de la Junta Directiva del Casal d´Amistat català-cubà de Barcelona i es comptarà amb la presència d´Alfonso Salmerón, coordinador d´Esquerra Unida i Alternativa de L´Hospitalet.

Properes activitats de 'Mollet amb Cuba'

Notícies | 02 d'abril 2008

activitat: Cine Fòrum
dia: 05/04/08
hora: 18:30.
lloc: Centre Cultural La Marineta de Mollet
descripció de l'activitat: Mollet amb Cuba continua la seva activitat, aquest proper dissabte 5 d'Abril a les 18'30 hores al Centre Cultural La Marineta de Mollet organitzarà la projecció de la pel.licula 'El Juego de Cuba'
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
activitat: Presentació del llibre ' Cuba: ¿hacia donde?'
dia: 22/04/08
hora: 18:30.
lloc: Biblioteca de Can Mulà
descripció de l'activitat: presentat per la seva autora Cristina Xalma
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
activitat: Diada de Sant Jordi
dia: 23/04/08
lloc: Rambles de Mollet
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
activitat: Cinema Cubà: 'Lista de espera'
dia: 10/05/08
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
activitat: Cinema Cubà: '¡Viva Cuba!'
dia: 07/06/08

EUiA de l´Eixample presenta a Barcelona l´exposició

Notícies | 13 febrer 2008

hora: 19:00.
lloc: Centre sòcio-cultural Espai 210 (Padilla, 210, baixos. Barcelona).
targetó per imprimir aquí.

El proper divendres 15 de febrer, l´assemblea d´EUiA de l´Eixample presentarà a Barcelona l’exposició “El Che i la Cuba d’avui”, en el marc de la campanya d’homenatge al guerriller que la nostra formació política porta a terme arreu de Catalunya amb motiu del 40è aniversari del seu assassinat.

La presentació anirà a càrrec de la coordinadora d´EUiA de Barcelona, Isabel Ribas, i del coordinador d´EUiA de l´Eixample, Sergio Gómez, i comptarà amb la presència del cònsol de Cuba a Barcelona, sr. Carlos Castillo.

L’exposició quedarà instal·lada al Centre sòcio-cultural Espai 210 del 15 al 29 de febrer.

Imatges de l'acte sobre el Che a Manresa

Notícies | 5 desembre 2007

L'asssemblea comarcal d'EUiA del Bages-Berguedà, va organitzar el passat dijous 29 novembre, una jornada d’homenatge al Che sota el títol 'Revolucions solidàries. Influències del Che'. Es va comptar amb la presencia del cònsol de Cuba, companys d'Alternativa Jove, i un representant de l'assemblea bolivariana de Veneçuela.

Inauguració de l’exposició 'El Che i la Cuba d’avui' a Sant Adrià

Notícies | 28 novembre 2007
Esquerra Unida i Alternativa va presentar la exposició 'el Che i la Cuba d'avui' a la biblioteca Popular davant de una important presencia de ciutadans i ciutadanes. La presencia de diferents generacions, joves i grans, va ser l'exemple clar de que Ernesto Che Guevara es mes que una icona comercial i que les seves idees i la seva lluita revolucionaria continua seduint. L'acte presentat per Carles Ballesteros responsable de formació de EUiA Sant Adrià va tenir com a plat fort la presencia del consul de Cuba a Catalunya Carlos Castillo que va exposar com Cuba continua tenint present al Che. En el torn obert de paraules les persones asistents es van interesar per la situació actual de Cuba i de les revolucions en general d'America Latina. Carlos Castillo va defensar amb fermesa la lluita de totes les cubanes i cubans per avançar en la revolució i va aportar dades que demostren la bona salut del seu sistema educatiu, sanitari i cultural. Cuba sobreviu a un bloqueig comercial brutal, pero l'esperit revolucionari i la solidaritat de molts pobles no te bloqueig.

En el trancurs de l'acte Gregorio Belmonte portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA va anunciar que el grup municipal ha presentat entre d'altres la proposta de que un carrer del futur barri de La Catalana porti el nom del revolucionari: Carrer Ernesto Che Guevara.

Jornada en homenatge al 'Che' al Bages

Notícies | 21 novembre 2007

Dia: 29 Hora: 19.30
Lloc: Flors Sirera (Casa de la solidaritat i la pau). c/Saleses, 10. Manresa
Descripció: L'asssemblea comarcal d'EUiA del Bages-Berguedà organitza, el proper dijous 29 novembre, una jornada d’homenatge al Che sota el títol 'Revolucions solidàries. Influències del Che'.

19:30h. Presentació de l’exposició fotogràfica 'El Che i la Cuba d’avui’ (fins el 14 de desembre)
19:45 h.Taula rodona: 'La influència del Che a Amèrica Llatina. Revolucions solidàries' amb:
- Carlos Castillo, Cònsol de Cuba
- Belén Rojas, Cònsol de la Rep. Bolivariana de Veneçuela
- Xavi Nieto, responsable d’Alternativa Jove-Joves d’EUiA

21:30 h. Pica-pica
21:45 h. Documental ‘Amor, política y rebeldía'

Cloenda de l’acte a càrrec de Ricard Sánchez, coordinador d’EUiA del Bages-Berguedà i de la Plataforma Defensem Cuba.

Acte en homenatge al 'Che' a Olesa de Bonesvalls

Notícies | 21 novembre 2007

El proper dia 24 de Novembre a les 18,30 hores AL CENTRE CÍVIC D’OLESA DE BONESVALLS, ACTE CONMEMORATIU DEL 40è ANIVERSARI DE LA MORT D’ERNESTO “CHE “ GUEVARA.
PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA “ EL CHE DONDE JAMAS HUBIERAS IMAGINADO”.

COL·LOQUI A CÀRREC DEL SOCIÒLEG Sr. FELIPE LOPEZ ARANGUREN. I LA PRESÈNCIA I PARTICIPACIÓ DEL EXCEL·LENTÍSSIM SENYOR CÒNSUL GENERAL DE CUBA Sr.CARLOS CASTILLO.

Comptem amb la presència de:

Arnau Funes. Diputat i portaveu de ICV-EUA-EPM a la Diputació de Barcelona.
Diego Diaz. Membre del Consell Comarcal de L’Alt Penedès de ICV-EUiA-EPM.
Salvador Torres. President del Casal d’Amistat amb Cuba, entitat membre de DEFENSEM CUBA.

Jornades sobre el 'Che' a Manresa

Notícies | 12 novembre 2007

REVOLUCIONS SOLIDÀRIES "Influències del Che".

19:30h · Presentació de l’exposició fotogràfica ‘el Che i la Cuba d’avui’
19:45h · Taula rodona: La influència del Che a Amèrica Llatina
(Revolucions solidàries) amb
· Carlos Castillo, Cònsol de Cuba · Belén Rojas, Cònsol de la Rep. Bolivariana de Veneçuela · Xavi Nieto, d’Alternativa Jove - Joves d’EUiA
21:30h · Pica- Pica popular
21:45h · Documental ‘AMOR POLITICA Y REBELDIA”
Cloenda de l’acte: Ricard Sánchez, Coordinador d’EUiA del Bages/Berguedà i de la Plataforma Defensem Cuba.

Dia: 29 de novembre Lloc: Flors Sirera (Casa de la solidaritat i la pau)
C/ Saleses 10 – Manresa

del 26 de novembre al 14 de desembre : EXPOSICIÓ ‘el Che i la Cuba d’avui'

Inauguració monument al Che a Badalona

Notícies | 12 novembre 2007

Dia: 17
Hora: 18.30

Lloc: Plaça del Che de Badalona (cruïlla Av. Marquès Sant Mori i c/Juan Valera, davant mercat de la Salut)

La plataforma d'entitats badalonines de solidaritat amb Cuba, de la qual forma part EUiA, ha impulsat la inauguració d'un monument en honor al Che, coincidint amb el 40 aniversari del seu assassinat.

El mateix dia també hi haurà una xerrada al centre cívic La Salut, un sopar cubà al preu de 8 euros i música. Les reserves del sopar s'han de fer abans de dijous 15 de novembre a través del mail che@llefia.org

Acte sobre el 'Che' a Olesa de Bonesvalls

Notícies | 31 octubre 2007

El dia 24 de novembre a les 18.30h (Centre Cívic d'Olesa de Bonesvalls) el Cónsul General de Cuba, Carlos Castillo, i el sociòleg Felipe Lopez Aranguren participaran en un col·loqui sobre el 'Che'. Alhora es projectarà el documental 'El Che donde nunca hubieras imaginado'

Organitzen: ICV-EUiA i Units per Olesa de Bonesvalls E.P.M.

L'Ambaixador de Cuba agraeix la iniciativa de la Campanya del Che

Notícies | 30 octubre 2007

L'Ambaixador de Cuba, Alberto Velasco San José, ha enviat una carta a Esquerra Unida i Alternativa - Alternativa Jove - Joves d'EUiA agraint la iniciativa de la posta en marxa de la Campanya Che 1967-2007.

El Senador Joan Josep Nuet parlarà sobre el Che al programa 'el debate' CNN+

Notícies | 29 octubre 2007

El senador d'EUiA adscrit al grup de l'Entesa Catalana de Progrés i dirigent d'IU, Joan Josep Nuet, intervindrà al programa 'Debate' dirigit per José Mª Calleja i dedicat al Che Guevara, que el canal digital CNN+ emetrà dilluns, 29 d'octubre, a partir de les 22.30 hores.

Hi haurà redifusions del programa el dimarts, 30 d'octubre, a les 10.30, 14.30 i 22.30 hores, i el dimecres 31 d'octubre, a les 3.30, 11.30 i 18.30 hores.

Jornada d'homenatge al Che a Cerdanyola del Vallès

Lloc i data : Casal de Joves Altimira (Cerdanyola del Vallès) 21 d'octubre.

La comissió "Che" avui ( Alternativa Jove - Joves d'EUiA, Brigada Vallesana Simón Bolívar, Consell local de Joves, Els Verds, Opció Verda, Joventut Socialista de Catalunya, Joves d'Esquerra Verda, Musikaos) organitzen una jornada festiva reivindicativa 40 anys després de l'assassinat del Che.

15:00 h. Projecció de documentals : Documental sobre el 'Che' Guevara + La Revolución no será Transmitida (2003)
17:00 h. Debat: 'Che' Avui : Belén Rojas - Marcela Khan - Maria Ortiz - Jordi Mir - Jordi Mena
21:00 h. Concert - JAM SESSION MUSIKAOS - HATE HACHE - NO FUCKING NAME - DJ JOHAN SELEKTAH

+ INFORMACIÓ AQUÍ

Jornada d'homenatge al Che a Santa Coloma de Gramanet

Lloc: Bar Línea 1 (c/ Sant Josep, 48). Sta. Coloma de Gramenet

L'Assemblea d'Esquerra Unida i Alternativa de Santa Coloma de Gramenet, l'Alternativa Jove-Joves d'EUiA i el Col.lectiu Perplexitat endeguen una campanya d'homenatge al Che amb una jornada, el proper 19 d'octubre, que inclourà:

22:30 h. INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ SOBRE EL CHE
22:40 h. DOCUMENTAL
23:00 h. JOSÉ MERINO EN CONCERT (cançons de Victor Jara, Silvio Rodríguez, de revolta i pròpies del cantautor)

Alternativa Jove-Joves d'EUiA rebategen el Carrer Duc de la Victòria

Notícies | 10 octubre 2007

ALTERNATIVA JOVE-JOVES D’EUiA REBATEGEN EL CARRER DUC DE LA VICTÒRIA DE BARCELONA COM A ‘CARRER D’ERNESTO CHE GUEVARA’ EN MOTIU DEL 40 ANIVERSARI DEL SEU ASSASSINAT

Els joves d’Esquerra Unida i Alternativa han col·locat la placa amb el nou nom sobre l’actual i han demanat una trobada amb l’alcalde Hereu per demanar-li que el canvi es faci oficial

Alternativa Jove-Joves d’EUiA han portat a terme avui, 9 d’octubre, una acció reivindicativa en motiu del 40 aniversari de l’assassinat del Che, dia en el qual es compleixen justament demà. L’acció ha consistit en rebatejar l’actual Carrer Duc de la Victòria de Barcelona amb el nom de “Carrer d’Ernesto Che Guevara. Revolucionari (Rosario 1928-Bolívia 1967)”. Ho han fet col·locant una placa amb la nova denominació sobre l’actual.

Per als joves d’EUiA és necessari que Barcelona tingui un carrer en homenatge al Che, i per això han demanat una trobada amb l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, a qui li exposaran les seves raons per demanar que aquesta acció simbòlica es faci realitat. Així ho ha explicat el responsable d’Alternativa Jove, Xavi Nieto, que ha assegurat que “no entenem que Barcelona dediqui dos carrers a un general que va bombardejar la ciutat provocant víctimes mortals entre la població treballadora –també existeix el Passatge Duc de la Victòria-. Creiem que els noms dels carrers haurien de recordar persones que hagin protagonitzat accions en benefici de la societat i la humanitat, com el Che. Aquesta és la reivindicació que li traslladarem a l’alcalde”.

I és que el Carrer Duc de la Victòria està dedicat al general Baldomero Espartero, que va ordenar bombardejar Barcelona el 1842 des de Montjuic per reprimir la iniciativa de la Junta de la ciutat d’enderrocar la Ciutadella, símbol de la derrota de 1714. Enmig de la polèmica oberta a Barcelona pel nom del carrer, actualment s’estan fent tràmits per canviar el nom de la via a ‘Carrer del Duc’, una opció que, d’acord amb el seu republicanisme, tampoc aprova Alternativa Jove.

A l’acció han assistit, a més del responsable de l’organització juvenil, Xavi Nieto, la coordinadora d’EUiA de Barcelona i Delegada de Salut Pública de l’Ajuntament, Isabel Ribas, i la consellera del Districte de Ciutat Vella de la coalició, Rut Garrido. 

Recull de premsa sobre la notícia:

- E-notícies: "Rebategen un carrer de Barcelona amb el nom del Che"
- El País: "Los socialistas de Badalona rehúsan dar el nombre del Che a una estación del metro"
- Diari ADN: "Joves d'EUiA demanen un carrer per al Che Guevara"
- El Periódico de Catalunya: "EUiA vol un carrer per al Che"

Intervenció de Presentació de la Exposició

Notícies | 08 octubre 2007

Intervenció de Presentació  de la Exposició “ Che i la Cuba d’avui”
a la Festa d’EUiA de 29 de setembre de 2007
Toni Barbarà

…Che i Cuba ¡!  Dues parts d’un binomi.
No es pot parlar ni entendre l’un sense l’altra.

És difícil parlar del Che sense repetir-se ni caure en inevitables “tòpics”, però en tot cas aquí van quatre paraules coma a marc del que veureu: una exposició p esplèndida ! Che és referència i marca indiscutible a escala de Cuba, Llatinoamericà i de tot el planeta.
Cuba- Che és bàsicament una història d’amor apassionat i apassionant.
Che és tantes coses !! És la substància ètica, és l’alè revolucionari, és la meravellosa desmesura solidària, és la esperança victoriosa dels oprimits, són només tres lletres C H E:

C , de compromís, coherència, constància, de compartir, de combatent, comandant, comunista, de COMPANY.
H, d’honestedat, d’heroi, honra, d’”hermano”, d’ HUMANITAT
E, d’entrega, exemple, esperit, èxits, d’excepcional, d’Estimació.
Cuba  avui ??... i ahir, i demà, recorda, respecta, estima i venera el seu Che, el nostre Che.

Els nens i nenes cubans reciten a l’escola una oració laica que acaba dient:
 “... Che comandante, Che guerrillero, todos lo niños seremos pioneros !”
El bo i millor de Cuba, del seu poble i de la seva revolució no s’explicarien sense el Che: Moncada, Granma, Sta. Clara, i Fidel, Camilo, Raúl, i Angola i Bolívia i tota Amèrica Llatina.

El proper dia 9 farà 40 anys que el Che va ser assassinat, i dic assassinat que no mort. Havia estat abatut en acció armada i desprès el van assassinar per ordre i voluntat de l’Imperi. I no he dit matat perquè, com tothom sap, el Che és viu i ben viu, i la seva estrella i els seu mestratge no han parat mai més de créixer. Cal acabar recordant el que dia Mario Benedetti ara fa 10 anys:

Lo han cubierto de afiches / de pancartas
De voces en los muros
De agravios retroactivos de honores a destiempo
Lo han transformado en pieza de consumo
En memoria trivial
En ayer sin retorno
En rabia embalsamada
Han decidido usarlo como epílogo
Como última thule de la inocencia vana
Como anejo arquetipo de santo o Satanás
Y quizás han resuelto que la única forma
De desprenderse de El
O dejarlo al garete
Es vaciarlo de lumbre
Convertirlo en un héroe
De mármol o de yeso
Y por lo tanto inmóvil
O mejor como mito
O silueta o fantasma
Del pasado pisado
Sin embargo los ojos incerrables del che
Miran como si no pudieran no mirar
Asombrados tal vez de que el mundo no entienda
Que treinta años después siga bregando
Dulce y tenaz por la dicha del hombre


O com escriu un cubà i català pels quatre costats com Miguel Barnet :

Che, tú lo sabes todo
Los recovecos de la Sierra
El asma sobre la yerba fina

La tribuna
El oleaje en la noche
Y hasta de qué se hacen

Los frutos y las yuntas
No es que yo quiera darte
Pluma por pistola
Pero el poeta eres tú. 

Cuba i el Che !!  Us necessitem, però a més US ESTIMEM !!!    Salut !!
Toni Barbarà

Xerrada amb Felipe Aranguren

Notícies | 01 octubre 2007

Xerrada organitzada per EUiA de Cerdanyola amb el sociòleg Felipe Aranguren.data i hora : Dimarts 9 d'octubre a les 19.00h
lloc: Ateneu de Cerdanyola

cartell de la xerrada


Inauguració de l’exposició 'El Che i la Cuba d’avui' durant la festa d'EUiA

Notícies | 30 setembre 2007

En el marc de l’homenatge al Che Guevara que EUiA i Alternativa Jove duran a terme durant els propers mesos, a les 21 hores del 29 de setembre, com a part de les activitats de la Festa Anual d’EUiA, es va inaugurar l’exposició itinerant “El Che i la Cuba d’avui”. En aquesta exposició, es troba una visió humana del Che així com una ullada a la vida quotidiana del poble cubà i a la presència del Che, encara entre els símbols i la memòria d’aquest poble. Es tracta d’una mostra de qui va ser el Che i de com encara són vigents els valors i les idees pels quals va lluitar. Fotos per Ramon Josa.